ראפטינג - כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול
לרדת במורד אשד (Rapid) בדרגה חמש יכול להטיס אתכם לשמיים. מין הרגשה עילאית כבתוך רכבת הרים, היורדת ירידות מפחידות אין סופיות.
מקור השם רפטינג במילה Raft - רפסודה באנגלית. בעולם מכונה הרפטינג, שיט על מים לבנים (White Water), על שם הקצף הלבן שיוצרים האשדים והגלים בנהר. שיט רפטינג החל, מין הסתם ביום בו החלו בני האדם לסחור מחוץ לגבולות הערים.
שייט רפטינג בנהרות סוערים החל כבר לפני אלפי שנים, ביום בו החלו בני האדם לסחור מחוץ למקום מושבם. הם השתמשו ברפסודות מאולתרות או בסירות עץ קשיחות על מנת לשוט בתוואי הנהר, ששימש באותה תקופה כאמצעי התחבורה המהיר והפשוט ביותר. כל עוד הנהר היה שקט ורגוע, המלאכה הייתה פשוטה. הבעיות התעוררו בתוך האשדים המהירים ובקניונים הצרים והסוערים של הנהרות.
ואכן, עד המצאת סירות הרפטינג והתפתחות תורת השייט נשארו החלקים הגועשים של הנהרות בתוליים ללא מגעה של תרבות זרה, דבר המאפשר לנו גם כיום להגיע למקומות בהם השפעת הקדמה כמעט ולא קיימת.
שיט הנהרות המפורסם הראשון היה בשנת 1842 של הגנרל האמריקאי פאוול שירד במורד נהר הקולורדו הסוער הזורם בתוך הגרנד קניון בארה"ב, כשהוא רכוב על גבי סירות עץ שבירות. ההצלחה הייתה חלקית ביותר. הוא הצליח אומנם לעבור כמה אשדים עזים, אך בסופו של דבר רוב הסירות התהפכו, נשברו, ונסחפו בזרם החזק. לאחר ההרפתקה הסוערת בנהר, נאלצו הגנרל וחבורתו לטפס מבעד לקירות הקניון ולמלט נפשם מפני האינדיאנים הפורעים.
מאז התקדם והתפתח הרפטינג בצעדי ענק. הקפיצה הגדולה החלה לאחר מלחמת העולם השניה, כאשר אלפי סירות הצלה (העשויות גומי) של הצבא האמריקאי התגלגלו לידיים פרטיות. מכאן, הדרך לפיתוח טכניקות שונות להשטת הסירות כפעילות ספורט ופנאי הייתה קצרה. היום, שייט נהרות סוערים הפך לאמצעי תיור כמו ג`יפ, גמל, או טיול רגלי. יש לזכור ששיט הרפטינג ביסודו הוא רק אמצעי להגיע למקום ולא המטרה עצמה, כמובן שהמעבר באשדים הסוערים רק מגביר את העניין.
נהרות העולם הם כעורקים על פני כדור הארץ, זורמים לאורכו, לרוחבו. מקשרים בין הרים, אגמים, ימות, ואוקיינוסים. גם היום בשלהי המאה העשרים, בהרבה מדינות בעולם הנהרות הם עורק התחבורה החשוב ביותר, אם לא הבלעדי. למרבה המזל, ובעיקר בשל העובדה שסירות הרפטינג המודרניות לא פותחו לפני זמן רב. ברוב הנהרות הסוערים והטובים בעולם לרפטינג עדיין לא שטו. הדבר נכון בעיקר לגבי מדינות "עולם שלישי", שהיו, ובחלקן עדיין סגורות מעבר למסך ברזל קשוח.
דרוג האשדים בנהרות-
מומחי הרפטינג העולמיים מדרגים את האשדים מ- 1 עד 6. כאשר דרגה 1 הוא השלו והשקט ביותר ו- 6 הוא הסוער והחזק ביותר. הדרוג נקבע על פי משתנים שונים: כמות המים הזורמת בנהר, זווית השיפוע, המכשולים, טמפרטורת המים ועוד.
דרגה 1 - "קל מאוד". "מים שקטים", מהירות זרימה אפסית, אין גלים, אשדים או פיתולים בנהר.
דרגה 2 - "קל". מהירות זרימה איטית, אשדים וגלים קטנים.
דרגה 3 -"בינוני". זרימת מים מהירה, הנהר תלול ומתפתל, סלעים בנהר יוצרים מעברים צרים שמקשים על מעבר הסירות.
דרגה 4 - "קשה". זרימת מים חזקה, נהר צר, תלול, מפותל, מלא בסלעים ומכשולים, היכולים להפוך את הסירה.
דרגה 5 - "קשה מאוד". מים סוערים, מדרגות נהר תלולות, גלים גבוהים היוצרים "בורות" בנהר שעלולים להפוך את הסירה בקלות. לפני מעבר אשד בדרגה 5 מומלץ להתנסות באשדים קלים יותר.
דרגה 6 - "מסוכן". זרימת מים פרועה ולא מסודרת. בלתי עביר לסירות רפטינג ומחייב לעקוף את המכשול על היבשה. אשדים בדרגה 4 ו- 5 הופכים לדרגה 6 בהצפות הגדולות של העונה הגשומה.
יש לזכור כי זהו דרוג האשדים ולא דרוג הנהרות. בנהר יש אשדים רבים מסוגים שונים וברמות שונות. גם בנהר שאנו מדרגים ברמה 4-5, ישנם קטעים שלווים ושקטים.
כללים לבחירת חברת רפטינג ונהר מתאים לשייט-
בחירת חברת רפטינג מתאימה היא החלק החשוב ביותר כאשר מתכננים טיול רפטינג. רוב המטיילים נוטים לבחור את החברה הזולה ביותר – כלל חשוב אולם מוטעה ביסודו היות ובארגון משלחת רפטינג בטיחותית יש להשקיע בהוצאות חילוץ העולות כסף רב. אנחנו נמליץ לבחור את חברת הרפטינג הבטיחותית ביותר זו שתיתן לכם מענה ופתרון לכל!!! מיקרה חירום. אנחנו מביאים לפניכם כמה כללים ומדדים לבחירת חברת רפטינג.
1. מיומנות המדריכים: כלל חשוב שאותו אי אפשר לבדוק, אלא בנהר עצמו על סמך הניסיון האישי או על פי ניסיונם של אחרים- כדאי מאוד לתשאל אנשים שחזרו ממסע רפטינג עם אותה חברה.
2. בדיקת הציוד:
סירות הרפטינג. חיבות להיות מסוג Self Bailer כלומר עם מנגנון ריקון עצמי. רצפת הסירה צריכה להיות מלאה באוויר. בתחתית הסירה צמוד לדפנות ישנם חורים המיועדים לריקון מים. במסעות רפטינג ארוכים יש לבדוק שהמדריכים לוקחים ערכה לתיקון הסירה (כולל דבק ופצ`ים להדבקה).
סוגי סירות רפטינג: ישנם שני סוגי סירות, האחת היא סירת המשוטים או באנגלית PADDLE BOAT, בה המדריך יושב מאחור ומשם הוא מנווט את הסירה כאשר כל אנשי הסירה משתתפים בחתירה. השניה היא סירת המסגרת או באנגלית OAR PRAM BOAT, על הדופן שלה מותקנת מסגרת למשוטים, המדריך יושב באמצע ומנווט את הסירה עם משוטים ארוכים, כאשר שאר המשתתפים לא חייבים להשתתף בחתירה.
חליפות הצלה וקסדות. אסור להתפשר על בגדי השיט האישיים. בזמן חירום הם אמורים להציל אתכם. החליפות חייבות להיות מתאימות לאשדים בדרגה 5, חתומות כ- TYPE 5. יש לבדוק כי כל סוגרי החליפה שלמים לרבות הרוכסנים וכי יש צווארון הצפה. קסדות טובות הן מסוג 3/4, רצועת הסגירה חייבת להיות תקינה.
3. חירום והצלה: לדעתנו המדד החשוב ביותר. חברת רפטינג שלא דואגת לאפשרויות פנוי מהירות ולאפשרות טיפול בשטח (ע"י מגיש עזרה ראשונה) מסכנת את חייכם. אל תהססו לתחקר את בעל החברה ואת המדריך האחראי של הטיול באפשרויות לפינוי.
עזרה ראשונה. לפני היציאה לבדוק שהמדריכים לוקחים ציוד עזרה ראשונה נאות (אמצעי חבישה, טבליות לבעיות בטן וקיבה, טבליות לאלחוש מקומי). כדאי לבדוק האם יש איש צוות היודע לתפעל את ערכת העזרה ראשונה. ציוד הצלה. הכולל סכין לחיתוך חבלים, משרוקית, חבלי זריקה, חבלי היפוך, פרוסיקים, טבעות, גלגלות.
קשר אלחוטי ואפשרות פינוי מהירה: רצוי ואף הכרחי, לצאת לשיט רפטינג רק אם יש בסירות קשר אלחוטי ואפשר להזעיק עזרה רפואית בטווח זמן סביר. יש לבדוק בתי חולים ואו רופאים זמינים ומה טווח ההגעה אליהם מהנקודה הרחוקה בנהר. רצוי שיהיה רכב פינוי במידה ויש דרך לאורך הנהר.
העונה המומלצת לרפטינג:
גשם, או שמש, קיץ או חורף. אחד השיקולים החשובים ביותר לבחירת עונת השייט בנהר הוא כמות המשקעים והגשמים היורדת. הזמן הטוב ביותר לשיט הוא מסוף העונה הגשומה ובמשך חודשיים לאחר מכן. אסור לעשות רפטינג בהצפות הגדולות של העונה הגשומה, אז הנהר מסוכן וגועש ואפילו המיומנים שבאנשי הרפטינג עלולים להיקלע למצבים של חוסר שליטה. אגב, רוב תאונות הרפטינג מתרחשות עקב שיט בלתי אחראי כשהנהר גבוהה מדי לשיט.
המיומנות האישית לפני יציאה לשייט רפטינג: חשוב לדעת שרפטינג בנהרות סוערים דורש יכולת גופנית בסיסית. גם אם תפלו למים, ותשחו אשד בדרגה 5, תישארו בחיים. חליפת ההצלה והקסדה אמורות להציף אתכם ובסופו של דבר להביאכם לחוף מבטחים. אגב, קחו בחשבון שנפילות למים והתהפכות סירה, בנהר גועש הם דבר שכיח. רפטינג הוא פעילות הרפתקנית עם רמת סיכון מסוימת. לנסוע בכבישי ישראל מסוכן יותר. אף פעם אל תתפשרו על בטיחות ואל תגרמו למדריכים לרדת במורד אשד שהם לא בטוחים בו. ליושבים בתוך הסירה העוברים בהצלחה אשד בדרגה 4-5, הוא אף פעם לא נראה סוער במיוחד, אולם טעות קטנה במעבר אותו אשד והוא עלול להראות קשה ומסוכן. באופן עקרוני גם למעבר אשדים בדרגה 5 לא דרוש ניסיון רפטינג קודם אם כי הוא מומלץ.
מספר סירות: בכל טיול צריכות להיות לפחות שתי סירות. בזמן שיט כל סירה צריכה לשמש כביטחון לסירה השנייה ולעזור למשות שחיינים (אנשים במים) שנפלו מהסירה. במים גבוהים או בשייט על נהר סוער במיוחד נמליץ לצאת עם לפחות שלוש סירות. ניתן להשתמש בקיאק ביטחון במקום הסירה השלישית אולם החותרים בקיאק חייבים להיות מיומנים בחתירת מים סוערים ובהצלה.
הערה חשובה: לעולם אל תשכנעו מדריך רפטינג לרדת אשד שהוא חושש ממנו זה עלול לעלות לכם בחייכם!!!
זכרו כי רפטינג הוא ספורט הרפתקני ובטוח עם שומרים על כל כללי הבטיחות ולא מקלים בהם.
הכתבה באדיבות "נהרות", משלחות רפטינג.